Biciklis útvonaltervező

Az autós útvonaltervező szoftverek közismertek. Ma már szinte mindenki használja őket, persze nem a napi munkábajáráshoz. Kerékpárutakra vagy a gyalogos-lehetőségekre optimalizáló online és realtime internetes szoftver viszont még nem működött. Eddig. De most megkapjuk a magunkét.

A Google Maps az első (mindig a Google az első, miért?), amely vállalkozik arra, hogy 10 km-es távon belül már biciklis és gyalogos útvonaltervezésre is lehetőséget ad. Igaz, még béta-fázisban működik a szolgáltatás, és ehhez mérten nem is tökéletes. Az alapvető hibája, hogy autós útvonaltervezőre épül, így nem tud elszakadni a főútvonalaktól, nem ismeri fel a csak biciklivel vagy gyalogosan kihasználható levágások, lépcsősorok, erdei utak, stb által kihasználható lerövidítési lehetőségeket. Röviden, felesleges kerülőutakra kényszerít. Az MTI által kiadott híranyagban frankfurti példára hivatkoznak (éltem ott, és igazuk van, felesleges kerülőt javasol a program). Az origo pedig letesztelte a rendszert Budapesten is.

A Német Kerékpáros Szövetség vezetője egyébként ugyanazt mondja: Nem sok értelme van a közutakra alapozni a kerékpáros útvonaltervezést. Dolgoznak is már egy országos útvonal térképen. Mások is felfigyeltek arra, hogy lenne igény egy ilyen programra. Az amerikai MapQuest mobilon nyújt hasonló szolgáltatást gyalogosoknak. Az openstreetmap.org pedig egy olyan civil kezdeményezés, amely egy mindenki számára hozzáférhető és szerkeszthető térkép létrehozásán ügyködik. (Jelzem, ez a legintelligensebb, mert IP-cím alapján egyből a releváns ország térképével indít.)

Magyar programozói kreativitás ide vagy oda, hazai próbálkozásról még nincs hír. Meg kell elégedjünk a bicikliut.hu kissé hiányos és statikus térképével, valamint néhány beszkennelt régiós kerékpárút szórólappal. Az egyetlen igazi előrelépést (mint minden biciklis kérdésben) a criticalmass csapata tette. A bringautak.hu-n már letölthető Budapest kerékpárúthálózatának Google Earth térképe.

3 thoughts on “Biciklis útvonaltervező”

  1. Üdv!
    Örömmel olvastam, hogy van akit még érdekel a munkánk!
    Habár cikkeztem az oldalról a criticalmass-on, valójában egy új, önálló klubként dolgozunk.
    Bár látszólag a fejlesztés jelenleg is áll, egy dolgot bizton ígérhetek, jövő szezon elejére országos kerékpárúthálózat-térkép lesz nálunk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>